2023年国语演讲比赛

Wartawan: Tan Hui Ying
Penyunting: Cikgu Nurul
Jurugambar: Cikgu Leow Sow Ying
Tarikh: 03 Mei 2023

Di bawah persediaan rapi Kumpulan A (sekolah menengah), Kumpulan B (junior 2, junior 3) dan kumpulan C (junior 1), pertandingan syarahan Bahasa Melayu peringkat sekolah yang hebat telah berlangsung pada 03 Mei 2023. Pertandingan ini diadakan di bilik kauseling, bilik serbaguna 2 dan dewan auditorium.Peserta setiap kumpulan menunjukkan kecintaan dan bakat berbahasa Melayu yang mendalam dalam pertandingan ini.

Peserta sekolah menengah dalam Kumpulan A bertanding sengit di bilik kauseling. Mereka menggunakan bahasa Melayu yang fasih dan indah, digabungkan dengan pemikiran dan pengalaman mereka sendiri, dan menunjukkan bakat dan pemahaman budaya Melayu kepada penonton dengan penuh semangat dan keyakinan. Daripada biografi kepada isu-isu sosial, daripada karya sastera kepada peristiwa sejarah, kandungan pidato peserta adalah kaya dan pelbagai, yang menakjubkan.

Murid darjah dua dan tiga Kumpulan B bertanding di bilik perbincangan 1. Secara meriah dan menarik, melalui pengalaman peribadi dan pemerhatian sosial mereka sendiri, digabungkan dengan daya tarikan bahasa Melayu, mereka bercakap tentang topik yang berbeza. Pertuturan mereka fasih dan semula jadi, menyatakan kecekapan mereka dalam bahasa dan pengenalan yang mendalam dengan budaya Malaysia.

Pelajar sekolah rendah tahun satu kumpulan C menunjukkan usaha dan pencapaian mereka sebagai pemula di dewan kuliah yang kecil. Walaupun mereka baru melangkah ke dunia bahasa Melayu, mereka menyatakan rasa cinta dan keinginan mereka terhadap bahasa Melayu dalam bahasa yang murni dengan penuh semangat dan semangat tidak gentar menghadapi kesulitan. Mereka berkongsi pengalaman pembelajaran dan jangkaan untuk pembelajaran masa depan dengan cara yang mudah dan ikhlas, yang memenangi tepukan gemuruh daripada peserta lain.

Peraduan pidato Bahasa Melayu bukan sahaja menunjukkan pencapaian pembelajaran pelajar dalam bahasa Melayu, tetapi juga menunjukkan rasa cinta dan pengiktirafan pelajar terhadap bahasa dan budaya mereka sendiri. Di tapak pertandingan, para hadirin terharu dengan ucapan para peserta yang penuh semangat, dan menyatakan minat mereka terhadap bahasa Melayu dan motivasi mereka untuk pelajaran yang lebih jauh.

Pemenang Pertandingan Syarahan Bahasa Malaysia 2023 (Peringkat Sekolah)

KATEGORI A (S1/S2/S3/F4/F5) KATEGORI B (J2/J3/F2/F3) KATEGORI C (J1/F1)
TEMPAT NAMA KELAS NAMA KELAS NAMA KELAS
Pertama Chong Cai Ni S2CL Tan Jie Shuen F2M Lee Ying Jie F1M
Kedua Kuan Zhi Qi F4M Wong Zi Chen J3L Kuan Han Yi F1P
Ketiga Lee Yen Rou S1ACJ Lim Yan Rou J2F Wong Yun Ning J1K
Saguhati Tan Ying Yee S2CL Ong Ling Sin J3F Ng Jo Lynn J1F
Saguhati Soon Yi Liang S3SF Lim Thong En J2F Angel Chen En Rou J1K
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest